Holland Vloer Techniek

Betonreparatie

 Bestaande en verouderde betonconstructies kunnen betonschade vertonen. Afgebrokkelde betondelen, scheuren, roestende wapeningsdelen en lekkages zijn veel voorkomende schadebeelden. Betonschade kan op vele manieren ontstaan.
– Fysische schade door bijvoorbeeld een aanrijding.
– Chemische schade door dooizouten.
– Corroderende wapening door lekkage of geringe betondekking.
– Schade door mechanische of thermische belasting

Betonherstel wordt veelal uitgevoerd met een cementgebonden kunststofverbeterde reparatiemortel ofwel PCC mortel. Een gedegen inspectie om de oorzaak van de schade vast te stellen is noodzakelijk. Naar aanleiding van de resultaten van deze inspectie kan een herstel advies worden gemaakt waarna tot herstel kan worden overgegaan.

Veel betonherstel is van cosmetische aard en dient uitsluitend ter verfraaing van het object en als voorbewerking voor het aanbrengen van een coatingsysteem. Indien constructief betonherstel gewenst is dient overleg en advies van een constructie bureau te worden gevraagd m.b.t. sterkte berekeningen e.d.

Betonreparatie in de nieuwbouw

Betonreparatie aan nieuwbouw betondelen kan in verschillende vormen voorkomen.
Bijvoorbeeld:
– Afdichten conusgaten.
– Grindnesten en stortnaden afdichten en wegwerken.
– Schade herstel aan prefab betondelen ontstaan tijdens transport of plaatsing.

Om voldoende druksterkte van een bepaalde reparatie te garanderen, bijvoorbeeld reparaties in treden van betontrappen, kan worden gekozen voor het gebruik van een kunststof reparatiemortel.